2018.évi Bársonyosi Falunap

 


 

Energetikai fejlesztések Bársonyoson - projekt


Kedvezményezett neve:
 Bársonyos Község Önkormányzata

Projekt címe:  Energetikai fejlesztések Bársonyos településen

Projekt azonosító száma: TOP-3.2.1-15-KO1-2016-00035

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.01.15.

A támogatás összege: 52 655 844 Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt tartalmának bemutatása:

 

A projekt célja a Polgármesteri Hivatal és a Bóbita óvoda energetikai fejlesztése.

A Polgármesteri Hivatal épülete az 1900-as évek elején épült, az adott kor követelményeinek megfelelő színvonalon, melyek jelentősen eltérnek a mai kor adta lehetőségektől. A közel 100 éves főépületen az idők folyamán csak kisebb felújítások, belső átalakítások történtek, de nyílászárók cseréje, illetve jelentős energetikai korszerűsítések nem. Az épület állapotából következik, hogy megérett egy nagyobb energetikai felújításra. A pályázat célja ezen épület komplex energetikai korszerűsítése, mivel a felépítése óta jelentősebb felújításon, korszerűsítésen nem esett át. Jelen állapotában a Polgármesteri Hivatal működtetése energiapazarló, jelentős terhet ró a fenntartó önkormányzat részére.

A tervezett felújítás, korszerűsítés keretein belül mindenképp indokolt a külső falak utólagos hőszigetelése, a fa szerkezetű nyílászárók cseréje korszerű műanyag nyílászárókra, valamint a fűtési rendszer korszerűsítése. Jelen projekt tárgya a Bársonyos Község Önkormányzata tulajdonában és üzemeltetésében levő épület korszerűsítése. Az épület üzemeltetési költségei a tulajdonos éves költségeinek jelentős részét teszik ki. A magas üzemeltetési költségek nagy hányadát a villamos energia és a fűtés költség teszi ki. A fejlesztés eredményeként az intézmény energetikai besorolása a fejlesztés során HH kategóriából DD kategóriás besorolású lesz.

Bársonyos Óvoda Épülete: A meglévő, működő óvoda épület Bársonyoson, a Gárdonyi utcában található, 25 éve épült, 5-6 évvel ezelőtt nyílászáró korszerűsítés keretében műanyag nyílászárók kerültek beépítésre. A megközelítés jelenleg akadálymentesen nem biztosított: akadálymentes parkoló hiányzik és a főbejárathoz vezető rámpa átalakítása is szükséges, melyet pályázatunk tartalmaz. A pályázat célja az Óvoda épületének komplex energetikai fejlesztése. Az épület fűtését jelenleg ellátó – fűtetlen térben elhelyezett kéményes kazán helyett kondenzációs hőközpont kerül beépítésre.